IN GESPREK MET Rita Balrak en Sven Brokaar
Drie kids en een goedlopende ontbijt- en lunchbar een eindje verderop in Rotterdam Noord. Je zou denken dat Rita Balrak en Sven Brokaar het wel even welletjes vinden zo, maar niets is minder waar. Toen hun maat Maurice Petitjean aankondigde solo te gaan aan de Nieuwe Binnenweg zagen ze hun kans schoon. En zo komt het dat ze begin november hun tweede zaak openen in Station Bergweg.
Hun eigen hidden gem, zoals ze Mecca zelf beschrijven, bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Volgens de website is het een plek van ‘rust, herstel en connectie’ en dat verklaart misschien ook waarom Rita en Sven naast deze daghoreca en drie kids nog energie over hebben om zich met volle overgave te storten op hun nieuwste gedroomde food-concept: Sandies.
Rita, Sven en hun drie jongens zitten aan de croissantjes en koffie als we ze, vroeg in de morgen, spreken bij Station Bergweg. Dromerig kijken ze naar hun toekomstige stekkie. “Daar! Daar openen we over een week of drie”, wijst Sven blij naar de counter van Le Petitjean. Rita en Sven kennen elkaar al een hele tijd. De barista en barman ontmoetten elkaar in de Rotterdamse horeca en werden eerst verliefd op elkaar en daarna op een pand in aanbouw aan de Noordsingel. Precies daar kregen ze voor het eerst de gelegenheid om een eigen zaak te starten; een waar verbinding en community centraal konden staan en waar de wijk zich weerspiegeld zou zien. Rita: “Dat idee zie je terug in het interieur, de sfeer en in de keuken die we hebben gekozen, namelijk die van het Midden-Oosten, maar dan biologisch en volledig vegetarisch.”
Sven: “En ja, Mecca gaat goed! Wij hebben onze draai gevonden en we hebben superleuke gasten die ons echt weten te vinden om wie we zijn. Toen Linda ons vorig jaar vroeg voor de allereerste pop-up bij Station Bergweg dachten we daarom: waarom niet?”
Rita: “Sven is altijd wel in voor dat soort spontane projecten en op die manier zijn we stiekem vanaf dag één betrokken geweest bij Station Bergweg. We vonden het meteen heel leuk dat er hier weer een totaal ander publiek komt dan bij Mecca. Mensen komen hier echt via-via en van heinde en verre uit nieuwsgierigheid kijken waarover iedereen het heeft. Dat is weer eens wat anders dan een hidden gem zijn!
We zijn benieuwd hoe Sven en Rita daar bij Station Bergweg qua eten en drinken op gaan inspelen. Sven: “Sandies wordt een all day en all night-concept: een deli inspired sandwichbar met daarbij goede koffie en verse sappen. Nou denk je bij een deli natuurlijk meteen aan New York, maar onze sandwiches worden juist een viering van de diversiteit in eettradities die ons eigen Europa te bieden heeft. Al die bijzondere streekproducten lijken heel vanzelfsprekend als je hier woont, maar zijn eigenlijk stuk voor stuk de moeite waard om een podium te geven: goede kwaliteit Parmezaanse kaas, huisgegaarde porchetta, flinterdunne serranoham, mooie feta of een goedgevulde Cumberland sausage. Wij laten ze shinen in ons eigen, nieuwe jasje! Centraal bij Sandies staat dus dadelijk de Europese eetcultuur in de vorm van comfy, betaalbare broodjes. Dat is een ding dat, volgens ons, in de kern altijd goed is. En natuurlijk, alles is écht duurder geworden en dat reflecteert ook op de ingrediënten die we gebruiken, maar we willen toch echt ons best doen om Sandies tot een plek te maken waar iedereen uit de buurt een broodje kan komen halen.”
Rita: “Wat het extra leuk maakt, is dat deze keuken wordt opgesplitst en hiernaast zeer waarschijnlijk een ondernemer komt die patisserie verkoopt, dus dan kun je meteen daarnaartoe lopen voor een toetje na een sandwich van ons. Maar, grijnst ze, “al gaat het heel snel, zover is het nog niet. Voorlopig zijn Sven en ik eerst eens bezig met de zoektocht naar het perfecte brood voor onze sandwiches. Zelf mogen we graag een goed, ambachtelijk zuurdesembrood eten, ook naar Europese traditie overigens, maar de vraag is of dat wel werkt voor dit concept. Dus proeven we ons nu het ongans aan brood, zodat we de allerbeste keuze kunnen maken voor hier”, lacht ze.
Sven: “Qua koffie gaan we straks hetzelfde te werk als bij Mecca; daar serveren we koffie op basis van smaakprofiel, in plaats van op brander. De koffies die we kiezen komen vaak van kleine boerderijen en die leveren altijd maar kleine batches in een bepaald jaar. Met andere woorden: als het op is, is het op. Zo wisselen de bonen elkaar af, maar dat is eigenlijk voor onszelf en ook voor de gasten best wel leuk. We hebben overigens een heel warme band met Schot Coffee Roasters, dus daar komt straks de eerste batch vandaan.”
Je leest het: team Sandies maakt het zichzelf niet makkelijk, maar zorgt daarmee straks voor wel het állerbeste broodje en bakkie van de buurt. Zit je al te watertanden? De deuren gaan in de eerste week van november open en vanaf dan staan Rita en Sven klaar met hun splinternieuwe menukaart vol lekkers! Goed om te weten: je kunt de sandwiches terplekke oppeuzelen, aan een van de tafels van Station Bergweg, of ze laten inpakken voor een lunch on the go.