top of page

ramen nikkou

Hartig, warm en comfy, de ramen van Nikkou heeft het allemaal.

Woensdag — ZATERDAG 12:00 — 22:00 | ZONDAG 12:00 — 21:00

dscf6744.jpg

IN GESPREK MET Koji Nishikawa

Hartig, warm en comfy, de ramen van Nikkou heeft het allemaal. Het is misschien wel de enige reden om de deur uit te gaan in deze lente die maar niet van de grond lijkt te komen. Volgens goed Japans gebruik eet je ramen namelijk nooit aan je eigen eettafel. In het land van de rijzende zon vind je geen thuiskok die zich eraan waagt; een gelukje dus, dat eigenaar Koji zijn bescheiden noedelimperium deze week uitbreidt met een vestiging in Station Bergweg.

We treffen Koji, geflankeerd door chef Yoshi, al roerend in twee giga-pannen bouillon. De twee zijn ervaren horeca-mannen, maar toch lijken ze beiden een tikje nerveus voor de aanstaande opening van hun eethuis in Station Bergweg. “Een fijne spanning hoor”, verklaart Koji. Als hij zich ervan verzekerd heeft dat alles nog goed gaat in de keuken, richt hij zich tot ons: “Zo… eerst even een stukje geschiedenis!”


Koji en Yoshi wisselen een enthousiaste blik uit, gevolgd door overleg in het Japans. Koji herneemt het woord: “Wist je dat ramen van origine een chinees gerecht is? Zelfs het woord is een Japanse verbastering van het woord lāmiàn, ‘getrokken noedels’ in het Mandarijn. In China worden zulke voedzame tarwenoedels al eeuwen gegeten. Japan daarentegen, is altijd meer een rijstland geweest. Pas eind 19e eeuw introduceerden Chinese migranten hun noedels bij de ‘buren’, maar die nieuwe culinaire inbreng werd niet direct op waarde geschat. Pas na WOII, toen er een aantal grote rijstoogsten mislukte, begon de tarwenoedel aan zijn opmars in Japan.”

 

Die opmars bleek niet te stuiten en leidde in 1958 tot de uitvinding van de instantnoodle door legende Momofuku Ando. Maar de enige echte verse ramen? Die eet je nog altijd alleen maar buiten de deur. Vandaag de dag telt het hele land meer dan 24.000 ramenzaken, variërend van kleine eethuisjes tot aan een met Michelinster bekroond restaurant. Ook Koji maakt deel uit van het veelvoud aan Japanse ramenrestaurateurs. Want wat blijkt? De Nikkou in Station Bergweg is niet zijn eerste vestiging. Koji opende achttien jaar geleden een ramenzaakje in zijn geboorteplaats in de Japanse Shiga-prefectuur. Zo’n zes jaar geleden vloog hij naar Europa met de missie om het gerecht ook hier aan de man te brengen. Hij settelde met zijn gezin in Delft en startte daar een tweede én derde Ramen Nikkou.

 

Als we vragen naar de naam van zijn zaak lacht Koji een tikje verlegen: “Ja, die is dus eigenlijk naar mij vernoemd. Koji Nishikawa werd verbasterd tot Nikkou op de basisschool. En Nikkou betekent ook ‘zon’, dus dat geeft een positieve touch.”

 

We volgen hem verder de keuken in, waar Chef Yoshi opkijkt van zijn rijstkoker. Hij zegt: “Ramen is het ideale wintergerecht en toch eet men het ook veel in de zomer. Ik snap dat wel, want het voelt best lekker om alles eruit te zweten boven een dampende kom noedels. Bovendien vormt ramen de ideale vorm van fast food.” Yoshi kijkt streng en zegt: “Correctie; hoewel ze allebei snel klaar lijken, kunnen ramen en instant noedels eigenlijk niet verder uit elkaar liggen. Instant noedels zijn redelijk zielloos, ongezond en zitten vol artificiële smaken. Aan ramen gaat een urenlange voorbereiding vooraf, die bestaat uit vijf onderdelen:

 

 

  1. De bouillon, die vaak zo’n 5 of 6 uur op een laag vuur staat te borrelen om alle goodness uit de botten of groenten te trekken. 

  2. De saus, bijvoorbeeld getrokken van vis, soja of sesam. Deze wordt gebruikt om het geheel op smaak te maken.

  3. Een olie van kip, varken, pinda of kruiden voor wat extra kick. Een goed voorbeeld hiervan is de zelfgemaakte Japanse basilicumolie die bij Nikkou over de kippensoep gaat.

  4. De noedels, vers gemaaktin de Nikkou-vestiging in Delft.

  5. En ten slotte de toppings, die verschillen per gerecht.

 

Yoshi tilt de deksel van een pan op het vuur bouillon en een geurige stoomwolk walmt omhoog: “Varkensbottenbouillon”, zegt hij. In de pannen die in een ijsbad staan te ‘Wim Hoffen’ zit de bouillon van kip. Daarnaast staat het warmwaterbad ingesteld op de perfecte temperatuur om de noedels in te koken.

 

Voor eigenaar Koji en chef Yoshi ligt alle focus op het perfectioneren van hun vier soorten ramen. Hun eigen favo is de traditionele Shoyu, op basis van varkensbotten. De Tori Paitan, op basis van kip, is in Nederland heel populair omdat hier veel mensen halal eten. Natuurlijk is er ook een vega-variant en eet je die zonder eitje, dan is hij zelfs vegan. Tenslotte serveert Nikkou ook een soeploze noedelvariant: de spicy Tantanmen.

 

Verder telt hun menu slechts drie bijgerechten: banbanji (kip met sesamsaus), edamame (gestoomde sojaboontjes in de peul) en onigiri. Ook het drankjesdepartement telt een bescheiden selectie keuzes: ongezoete groene ijsthee, de populaire Japanse frisdrank ramune en Fanta druivensmaak.


Als gast van Nikkou kun je kiezen voor een combo-menu à €23,-, opgebouwd uit een kom ramen, een bijgerecht en een drankje, maar alle onderdelen kunnen natuurlijk ook los van elkaar besteld worden. Ook kun je je ramen pimpen met alle toppings die die dag voor handen zijn. Hoog tijd dus dat Nikkou de deuren opent en het zonnetje laat schijnen over Rotterdam Noord.

 

Volg Nikkou op Instagram voor specials en meer info.

bottom of page