arc drinks
Vertrouwde klassiekers, en verassende nieuwe smaken.
Woensdag & Donderdag
Vrijdag
Zondag
12 — 23
12 — 00
12 — 22
IN GESPREK MET Maurits Daems
Maurits, wat ben je daar aan het mengen? Maurits: “Rabarbersiroop, kruidnagelsiroop, aardbeienpuree, citroensap en bruiswater.” We zitten aan de bar van Arc Drinks en de ijsblokjes rinkelen vrolijk in Maurits’ shaker als hij het drankje op volle kracht tot één geheel schudt. “Samen komen ze eruit als een Arc-signature: de Spiced Rhubarb mocktail.”
Shake it, shake it baby!
Met zo’n fijn drankje in de hand is het meteen feest aan de bar, de ideale plek trouwens om heerlijk op het gemakje het publiek in de bogen van Station Bergweg gade te slaan. Arc, bogen, what’s in a name? Maurits: “Ja, Arc is vernoemd naar de rondingen van de Hofbogen.”
Overigens is lekker zitten er voor Maurits zelf niet bij, hij voelt zich het meest senang aan zijn werkblad. Vanachter de toog kijkt hij ons stralend aan: “Kijk, hier maken we onze cocktails, mocktails, siroopjes, shrubs, limonades en kombucha’s. Op deze paar vierkante meter gebeurt het allemaal! Omdat we ook doordeweeks al vanaf 12:00 uur open zijn, hebben we een relatief groot aanbod aan bijzondere alcoholvrije drinks. In de avond en het weekend kun je aanschuiven voor een classic cocktail of een van onze Arc-signatures. Die laatste ontwikkelen we zelf en zijn dus exclusief hier in Station Bergweg te proeven.”
Cocktailgoeroe
Hoe Maurits zo’n cocktailgoeroe werd? Dat was volgens hem een hele reis: “Ik kom uit Roermond in Limburg en geloof me, daar is het cocktaillandschap nog vrij simpel. Laten we zeggen dat een mojito soms al als spannend wordt ervaren. Omdat er daar dus ook niet veel te leren viel, schreef ik me in voor de International Bartender School. Mijn eerste echte ervaring in de haute cocktailwereld deed ik vervolgens op bij (wijlen) Stirr in Rotterdam en daarna ben ik hier blijven plakken. Zo kwam ik terecht bij Restaurant Putaine, drijvend op het water van de Rijnhaven. Daar werd ik ‘chef cocktailbar’ en mocht ik voor het eerst een eigen kaart ontwikkelen… dat was wel een ervaring.”
Station Bergweg
Dat geloven we graag, maar niets lijkt ons zo’n ervaring als je eigen zaak op poten zetten. Maurits: “Ja, goed punt! Ik moet ook zeggen dat de kans op een bijzondere manier tot me kwam. Op een dag vroeg de eigenaar van Restaurant Putaine (Eva Eekman) of we even konden zitten. Van zo’n vraag word je natuurlijk lichtelijk nerveus”, lacht Maurits. “Maar wat bleek? Zij en haar compagnon Michael waren gevraagd voor een stand in het splinternieuwe Station Bergweg. Zij zagen er door drukte zelf vanaf, maar tipten mij om er een eigen cocktailbar te beginnen. Hoe lief is dat? Ik vond het best spannend, maar goed, ik besloot ervoor te gaan. En here we are: het is leuk en het gaat goed; ik heb onlangs zelfs voor het eerst personeel aangenomen.”
Man van het vak
“Het publiek bij Station Bergweg is heel divers en breed. Jong, oud, mensen met een hoop culinaire kennis, maar ook totale leken. Als gast bij Arc heb je dus ook de keuze: of je gaat voor een klassieker (van de kaart of, als je een andere favoriet hebt, off menu; dat mag allebei), of je kiest voor een van onze signature-cocktails, óf je geeft me volledig carte blanche en dan maak ik voor je waar ik denk dat je zin in hebt.”
Dat laatste is voor Maurits altijd een leuke uitdaging. Alleen al het feit dat hij improviseren op de mood van zijn publiek aandurft toont natuurlijk dat hij een man van het vak is. Wat ook next level is, is dat buiten de sterke dranken, bijna alle cocktailingrediënten huisgemaakt zijn: shrubs, siroopjes, tincturen, je kunt het zo gek niet bedenken of Maurits staat het op zijn eenpitskookplaatje te brouwen. Daarnaast zijn alle cocktails helemaal vegan, omdat Arc geen ei gebruikt, maar het plantaardige equivalent ‘miraculous foamer’ van Ms. Better’s Bitters.
Een kast vol lekkers
Het pronkstuk van zijn zaak is de reusachtige kast die achter de bar uit torent. Hij is van top tot teen gevuld met mysterieus ogende flessen in allerlei soorten en maten. Maurits: “Hier achter mij zie je de bitters staan, uiteenlopend van plezierige smaken zoals chocolade en rozen, tot aan spicy tonen als peper. Verder heb ik de kast redelijk op basisdrank gesorteerd: hier de wodka’s, hier de gins, daar de whisky’s en ga zo maar door. Ik vind het op het moment heel leuk om met mescal te werken. Het is een fijne clear spririt, wat betekent dat hij makkelijk mixt met veel verschillende smaken, terwijl hij toch ook wel een uitgesproken eigen profiel heeft. Je kunt er meer mee bouwen dan met, bijvoorbeeld, een whisky.”
Boven in de kast staan nog wat interessante potten waar iets alien-achtigs in lijkt te drijven. Maurits: “Dat is de kombucha en die alien is de scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast). Eigenlijk is kombucha een simpel proces: je zet thee, zoet hem licht en de scoby eet de suikers op en fermenteert het drankje totdat het licht bruist en een heel frisse smaak heeft. Daarna kun je hem bottelen. Ik heb nu twee verschillende soorten gemaakt, een van groene en een van verveine. Het leuke is: kombucha is alcoholvrij, superdorstlessend en ook best wel gezond. Vraag er gerust naar als je het wilt proberen, ik vind het tof dat het echt mijn eigen experiment is.”
Ons gesprek komt tot een natuurlijk einde door de bestelling van twee signature-cocktails voor gasten die ook een smash burger van Stooges op hun tafeltje hebben liggen. Een groter contrast tussen het elegante glas van Arc en de in wrapper verpakte burger bestaat er bijna niet, maar dat is precies wat Station Bergweg tot zo’n heerlijk speelse plek maakt.
Maurits’ eigen lievelingsclassic is trouwens een pisco sour en zijn favoriete signature is de Rhubarb Rendez-vous. Kom jij binnenkort ook uitvinden wat jouw favo cocktail is? Arc is iedere woensdag tot en met zondag geopend vanaf 12:00 uur en Maurits ontvangt je met open armen.