top of page

BURNT

Voor iedereen die nog iets zoets miste na een avondje schranzen bij Station Bergweg hebben we goed nieuws: BURNT BASQUE CHEESECAKE

pop-up

Dinsdag t/m woensdag 14:00 — 22:00 | zaterdag & Zondag 12:00 — 21:00

2024-05-09_stationbergweg_116_michèle margot.jpg

IN GESPREK MET Kenny

Voor iedereen die, net zoals bakmeester Kenny, nog iets zoets miste na een avondje schranzen bij Station Bergweg hebben we goed nieuws: the wait is over! Vanaf woensdag 15 mei wordt de pop-up stand namelijk volledig overgenomen door Kenny en zijn geniale Burnt Basque Cheesecake, een duo dat beter bekend staat als Burnt.

 

Burnt Basque wat? Cheesecake dus, maar dan zoals je hem (waarschijnlijk) nog nooit eerder at. Een beetje veldonderzoek toont aan dat de geschiedenis van kaastaart ver teruggaat: maar liefst 4000 jaar! Geloof het of niet, in het Oude Griekenland schreef arts Aegimus in de 5e eeuw voor Christus al een boek over the fine art of making cheesecakes. Na de Grieken bakten ook Romeinen lekker door en zo kwam het dat de culturen waarmee zij in aanraking kwamen, in de loop der jaren stuk voor stuk een eigen variant op het thema ontwikkelden. Later namen migranten uit al die landen hun versie mee overzee en zo werd cheesecake al vroeg een internationaal verspreid food-fenomeen.

Fast forward naar 2024 waarin jij vast wel de ongebakken Mon Chou-versie van je tantes verjaardag kent, maar wellicht ook wel de smakelijker Vlaamse kaastaart of de Duitse Quarcktorte. De beroemde New York baked cheesecake heb je sowieso weleens op in een hippe koffiebar en misschien heb je zelfs de Instagrammable Japanse soufflé-variant zien langs-wiggelen op het internet. Maar heb je nog nooit van de Burnt Basque-versie gehoord? Dan is dat geen grote schande, aldus Kenny van Loon.

Kenny licht toe: “De Burnt Basque Cheesecake is nog niet zo oud. Hij werd ‘uitgevonden’ in 1990 door Santiago Rivera in het toen nog bescheiden Baskische restaurantje La Viña, waar ze dol waren op experimenteren en de taart is sindsdien een eigen leven gaan leiden. Hij houdt qua smaak het midden tussen een cheesecake en een crème caramel.” Bijzonder aan de taart is dat hij geen korst heeft, maar uit maximaal vijf ingrediënten bestaat en door z’n gekarameliseerde bovenkant een bijna flan-achtige kwaliteit heeft. Kenny: “Roomkaas, slagroom, ei en suiker én - niet onbelangrijk - de oven zorgen samen voor absolute magie!”


Kenny van Loon woonde tot zijn 19e in Waalwijk, studeerde International Business in Tilburg en kwam naar Rotterdam voor een master Organisational Change management. Kenny: “Daarna wist ik niet goed wat ik moest doen en ben ik twee jaar lang gaan werkreizen in Australië en Azië. Bij terugkomst bleken de beste banenkansen in Amsterdam te liggen en zo ben ik daar verzeild geraakt.” Hij startte, geheel conform zijn studie, bij een IT-serviceprovider, maar voelde zich daar helemaal niet gewaardeerd of op zijn plek. Ook toen hij van baan wisselde kon hij zijn draai in de sector niet vinden.

 

In de tussentijd boden zijn hobby’s koken en eten hem troost. Kenny: “In koken kon ik écht mijn ei kwijt. Een Italiaanse vriend vroeg of ik hem wilde helpen in zijn verse pasta-business voor restaurants en evenementen en toen ging het balletje rollen. Niet lang daarna werd een Australische maat chef bij Satchmo Amsterdam en vroeg mij of ik in zijn crew wilde komen werken. Ik was daar wel verbaasd over, maar heb de kans gegrepen en switchte zodoende met veel plezier van een ‘echte baan’ naar een freelancecarrière in de horeca. Dat is nu bijna een jaar geleden.”  

 

En hoe zit het dan met de cheesecake? Kenny knikt: “Oja: het was die Australische vriend die me vroeg iets moois te creëren voor zijn dessertmenu en voilà: dat werd de Burnt Basque Cheesecake. Voor mij was dat een groot experiment, maar met vallen en opstaan, testen en proeven durf ik nu te zeggen dat ik het ideale basisrecept voor mezelf heb ontwikkeld. Ik zit nu in de fase dat ik daar allerlei variaties op aan het maken ben.”  

 

En hoe komt een Amsterdammer dan in Station Bergweg terecht? Kenny lacht: “Ik was hier met een vriend ons een weg door de foodhal aan het eten, toen ik erachter kwam dat er eigenlijk maar weinig desserts te vinden waren. Als zoetekauw kwam ik dus een beetje van een koude kermis thuis. Ik raakte die avond in gesprek met Mecca, de partij die toen de pop-up verzorgde, en zij adviseerden me om het gesprek eens aan te gaan. Ik houd van eten, drinken, bakken en koken en mijn droom was altijd en is nog steeds om iets voor mezelf te beginnen, maar ik had niet de illusie dat ik er zo makkelijk tussen zou komen. Op de gok stuurde ik een berichtje, een week later had ik een meeting waarbij het team van Station Bergweg mijn taart zat te proeven en nog een week later kreeg ik het aanbod om met Burnt mijn eigen pop-up te verzorgen. Spannend? Natuurlijk, maar taart is taart: wie houdt er niet van? Hopelijk is dit de opmars naar een eigen zaak!”

 

Kenny is helaas maar voor korte tijd in 010; na twee weken moet hij helaas weer terug naar Amsterdam. Met andere woorden: je hebt dus maar veertien dagen om zoveel mogelijk speciale smaken van zijn hemelse taart te proberen. Iedere dag serveert hij de Basic Basque Burnt Cheesecake en twee varianten, zoals yuzu-vanille, espresso-martini, blauwe kaas-honing, pandan-kokos of dulce de leche. Houd je dus vooral niet in en kom de komende twee weken onbeperkt genieten bij Station Bergweg.

bottom of page